Opvoedingsproject

Persoonlijkheidsvorming

Op internaat zijn, betekent samenleven met andere jongeren. Je legt contacten over de verschillende scholen en studierichtingen heen. Iedere jongere komt naar het internaat met zijn eigen achtergrond. Vanuit de confrontatie met deze verschillende achtergronden en persoonlijkheden leer je open staan voor anderen, verdraagzaam zijn en verantwoordelijkheid opnemen.

In het dagelijks omgaan met elkaar leer je om spanningen niet uit de weg te gaan, maar om wat er leeft bespreekbaar te maken. Hierbij word je ondersteund door ervaren begeleiders. Zij helpen je stap voor stap om je eigen persoonlijkheid uit te bouwen.

In een grote groep samenleven is niet mogelijk zonder duidelijke afspraken en leefregels. Precies deze duidelijkheid geeft je structuur en houvast

“Samenleven in een groep leek eerst echt niks voor mij. Nu besef ik dat ik door het leven hier op internaat eigenlijk veel socialer ben geworden en dat is mooi meegenomen”

Hartelijke opvoeding met warmte …

Eén van de sterktes van ons internaat is dat je leeft in een sfeer van vertrouwen waarin je de kans krijgt om jezelf te zijn/te worden. Als je het moeilijk hebt, kan je rekenen op onze steun en begeleiding. Ook voor je ouders zijn de internaatsbegeleiders ‘partners in opvoeding’. Wij zorgen voor een goed contact en een open dialoog met je ouders. Dit alles vanuit een christelijke en sociaal geëngageerde invalshoek.

“Mijn begeleiders benaderen mij op een positieve manier en helpen me om het vertrouwen in mezelf (als ik dat weer eens kwijt ben) terug te vinden.”

Op het internaat krijg je de kans om ‘thuis te komen’ na een drukke schooldag. Je kan even stoom aflaten bij het luisterend oor van een begeleider of andere jongere. Er is tijd voor ontspanning, zodat je ‘je batterijen’ terug kunt opladen om aan de volgende dag te beginnen.

“Ik voel me hier aanvaard zoals ik ben, ik kan hier mezelf zijn…”

… en structuur

Iedereen denkt bij het horen van ‘structuur’ steevast aan strenge regels, een druk programma, weinig vrijheid, …. Niets is minder waar! Structuur kan leuk zijn: … het biedt je de nodige houvast en veiligheid om goed te functioneren… het zorgt ervoor dat dagelijkse dingen beter verlopen! Lijkt het je niet handig op voorhand te weten hoe de dag en week eruit zullen zien? Dan hoef je je alvast niet steeds zorgen te maken over wat komen zal of wat je te wachten staat! En geeft het je geen vertrouwen steeds terecht te kunnen bij gekende en vaste begeleiders? Na verloop van tijd kennen wij jullie en jullie ons… Ben je een sloddervos, heb je het moeilijk om zaken te plannen, zit je vaak met je hoofd in de wolken of weet je niet wat eerst gedaan? Wij willen jullie alvast helpen om zaken wat beter te organiseren! Op die manier wordt alles een stuk makkelijker, kun je heel wat succeservaringen opdoen en zit je goed in je vel!

“De structuur en de regelmaat in dit internaat zorgen bij mij voor meer rust en duidelijkheid in mijn leven en vooral ook voor betere punten op school…”

Zinvolle ontspanning

De boog kan niet altijd gespannen staan! Wij bieden jullie dan ook de mogelijkheid om geregeld wat stoom af te laten, om te kunnen genieten, om te kunnen ontspannen! Ben je sportief en hou je van een gezonde uitdaging? Heb je zin om een partijtje te voetballen, een rondje te joggen, te badmintonnen of te dansen? Op het internaat zijn er steeds genoeg kandidaten die zich op een leuke en sportieve manier willen mee engageren!

Ook de minder sportieve leerlingen kunnen samen met anderen grenzen verleggen! Misschien duelleer je liever in een partijtje dammen of ben je een natuurtalent wat betreft “uitbeelden en woorden raden”… Gezelschapsspelen vormen bij ons alvast een belangrijk gegeven! Tot rust komen en ontspannen kan ook betekenen dat men zichzelf vindt tijdens het beluisteren van muziek, het bekijken van een mooie film, het maken van een natuurwandeling, het bezoeken van een museum… voor elk wat wils dus! Doorheen het samen sporten, spelen, kijken en discussiëren ga je om met spelregels, persoonlijke grenzen van anderen, capaciteiten en pijnpunten! Dit draagt bij tot het ontwikkelen van je sociale vaardigheden.

Moderne leefomgeving

Je komt terecht in een uitnodigende en moderne leefomgeving. De leefruimtes, een thuishaven tijdens de avonden, ogen gezellig en fris. Er is een tv-ruimte met de mogelijkheid om televisie te kijken op een groot scherm. Je kan er ook gebruik maken van laptops en andere multimedia die je van thuis mag meebrengen, of waar je gewoon gezellig kan keuvelen of een boek kan lezen. Daarnaast is er ook een “chill” ruimte met verschillende cosy hoekjes waar er een tafelvoetbal en darts is. Ook zijn er heel wat gezelschapsspellen die onze jongeren kunnen spelen.

Ook de kamers kennen een specifiek karakter en kunnen naar eigen smaak ingericht worden. Zo voelt iedereen zich wat meer thuis. Je kunt zowel voor een één- (aantal is beperkt) als tweepersoonskamer kiezen.

Het internaat zelf bevindt zich in een mooie, ruime en groene omgeving. De school zelf biedt ons ook heel wat extraatjes: volley- en basketbalveld, indoorsportzaal, specifieke praktijkruimtes, … Een omgeving op maat!